ÉLETminőség

Ahhoz, hogy jól érezd magad, az életminőségedet kell javítani. De mi mindent jelent ez a fogalom? Életünk mely területei határozzák meg alapvetően azt, hogy milyen minőségű életet élünk?

Számomra a minőségi élet azt jelenti, hogy nem hagyom, hogy a gondolataim és cselekvéseim szétziláljanak, harmóniában élek önmagammal és a környezetemmel, ugyanakkor folyamatos változásban, fejlődésben vagyok.

Mi támogatja a harmóniát bennem és körülöttem?

1. A minőségi pihenés és alvás.

Ahhoz, hogy az alvás pihentető és jóleső legyen, számtalan fizikai körülmény szükséges, de tapasztalatom szerint mégis a legfontosabb, hogy lecsendesett, kitisztult fejjel térjünk nyugovóra. Ehhez egy olyan módszert alkalmazok, ami bárki számára rövid idő alatt megtanulható, majd személyre szabható.

2. A minőségi idő magammal, jelenlét a saját életemben.

Akár már napi egy perc önmagunkra figyelés is komoly változást indíthat el bennünk, aminek révén életminőségünk jelentősen javul. De hogyan lehet jól magunkra figyelni? Ehhez egy olyan alapot biztosítok számodra, amelyet felhasználva kialakul majd a saját minőségi időtöltésed.

Mert csak napi egy-egy pillanat tudatos jelenlét is elég ahhoz, hogy ráeszmélj: ÉLEK! És nagyon nem mindegy, miként, milyen minőségben élsz! Ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg azt, hogy miként vagy benne a mindennapi cselekvéseidben, jelen vagy-e az életedben, vagy csak történnek veled az életeseményeid. Megmutatom, miként tudsz úgy egyre inkább jelen lenni a saját életedben, hogy ezáltal életminőséged javuljon. 

Hiszem és vallom, hogy a tapasztalok szerzése mindannyiunk egyik alapvető életcélja, ezért születünk, ezért élünk. A tapasztalatok pedig szükségszerűen alakítanak rajtunk, és legalapvetőbb forrásai a változásnak, a mi változásunknak. A változás így is, úgy is bekövetkezik! Hiszen minden folyamatosan alakul és változik. A kérdés csupán annyi, hogy tudatosan támogatjuk ezt a folyamatot, tudva, hogy az életünk egy bizonyos idősíkban zajlik, és ezért igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, vagy csak sodródunk az eseményekkel? Mindenki maga dönt, és egyik választás sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindenkinek más a megfelelő. Jómagam 24 éve járom és segíteni próbálom a változás, a fejlődésem útját. (És hogyan érem el a folyamatos fejlődést? A 8. pontban elolvashatod.)

3. A minőségi emberi kapcsolatok.

Minden emberi kapcsolat adok-kapok, akár tetszik ez, akár nem. Számtalan olyan emberi kapcsolat nehezítheti az életünket, amelyet nem tudunk, vagy nem akarunk megszakítani. Ezeken is lehet fordítani, de leginkább arra áll nyitva az út, hogy olyan új kapcsolatokat építsünk, amelyek egy olyan minőséget képviselnek életünkben, ami egyértelműen töltődést jelent számunkra. Az egészséges kapcsolódás tanulható, az eddigi tapasztalatok gyógyíthatók. Magam is felnőtt fejjel tanultam meg a kölcsönös tiszteleten, nyitottságon és elfogadáson alapuló kapcsolódást, amelynek egy stabil értékrend az alapja. Pszichológusként az empátia (együttérzés), a feltétel nélküli elfogadás és a kongruencia (hitelesség) hármasában hiszek Carl Rogers nyomán.

4. Kapcsolat a természettel.

Az ember természeti lény, és mint ilyen alapvető szükséglete a természeti környezettel való rendszeres kapcsolódás. Kezdésképpen havonta legalább egyszer érdemes pár órát erdőben, víz közelében vagy hegyekben tölteni. Ha ráérzel erre a minőségre, hamarosan még gyakrabban fogsz a természetben időt tölteni. Ha rendszeres kiránduló vagy, tudod, miről beszélek. Ha nem, gyere sétálni az erdőbe!

5. Jól eső mozgás.

Számomra a mozgás célja, hogy jól érezzem magam. Nem teljesítménykényszert, muszájt  látok benne, és nem is az egészségmegőrzés kulcsát (Bár ez is fontos!), hanem szeretem élvezni. Emiatt mindig csak annyit sétálok, jógázom, futok és úszom, amennyi jól esik, viszont tudatosan és rendszeresen végzem ezeket a tevékenységeket. Van, hogy futni indulok az erdőbe, de séta lesz belőle. Van, hogy csak 15 percre indultam sétálni a kutyámmal, és 2 óra nagyon komoly teljesítményt jelentő futás lett belőle nyári szandálban és vászon nadrágban. Már 23 éve jógázom, és jó ideje nem ragaszkodom az időre végzett gyakorlatokhoz, inkább a testemre, lelkemre figyelek közben. Lehet, hogy számodra is ez a nyitja a rendszeres, jól eső mozgásnak. Ha olyan szerencsés vagy, hogy megtaláltad a Téged töltő mozgásformát, akkor pedig a jelenléted minőségével érdemes játszani, vagy új, más típusú élményt keresni.

6. A minőségi táplálkozás.

Elképesztően kövér kisgyerek voltam, ezért a táplálkozáshoz fűződő egészséges kapcsolat kialakítása, a táplálékom minősége és mennyisége nagyon korán központi kérdéssé vált számomra. Hosszú utat jártam be, mire egészséges viszonyom lett az étellel, ékezéssel, és mára az egyik fontos örömforrás lehet számomra a minőségi, szép étel jó társaságban elfogyasztva. Vallom, hogy egyénileg kell kitapasztaltunk, számunkra mi az éltető, energetizáló és örömet adó, akár időről időre változó ideális étrend. Különféle módszerekkel segíteni tudlak ezen az úton Téged is.

7. A megfelelő munka, hivatás megtalálása.

Tanulni, tudást, információt szerezni a világról mindig lételemem volt, azért olyan útra tereltek a szüleim, amit ennek megfelelőnek találtak. Hiába mondtam 17 éves korom óta, hogy valójában mivel szeretnék foglalkozni, 25 évvel később értem célba. És bár sokszor, sokféleképpen szerettem az addigi hivatásomat is, sikeres voltam és sok szempontból kiteljesedtem benne, mégis folyamatosan azt éreztem, hogy nem igazán ez az én utam. Végtelenül hálás vagyok, hogy megélhetem a hazaérkezettség érzését szakmailag, és – bár nagyon sokan tettem ezért – megtapasztalhatom, hogy milyen az, amikor a belső működés és a külső megtestesülés teljes harmóniában létezik. Sokan élik úgy az életüket, hogy valamilyen szempontból nem kielégítő számukra a munkájuk, és azt hajtogatják, hogy nincs lehetőségük vagy más késő, miközben nap mint nap ott van bennük az elégedetlenség érzése. Ilyenkor mindig azt kérdezem Tőlük: valóban nincs más választásod?  És az elmúlt években, a hosszú téli estéken se lett volna időd tenni valamit ez ügyben? 🙂  Karrier coach-ként támogatni tudlak a megfelelő hivatás, munkahely megtalálásában.  

8. Tudatosan keresem a határaimat, mozdítom ki magam a komfortzónámból.

Ez számomra eleinte csupán annyit jelentett, hogy nem néztem meg alaposan az összes kirakott árucikket egy adott terméknél a boltban, hanem levettem az elsőt, és nagy önuralommal próbáltam meggyőzni magam, hogy jó lesz az is! Aztán meg sem álltam a siklóernyőzésig! Nagyon egyedi, hogy kinek hol húzódnak a határai, hogy mi az a határfeszegetés, ami már picit a komfortzónáján kívül esik tudatos választása okán, de még nem borítja fel benne annyira a harmóniát, hogy azzal komoly károkat okozzon. Megtanítalak arra, hogyan légy bátor határfeszegető, de a komfortzónádtól csak éppen annyira mozdulj el, hogy ne a megfutamodást válaszd végül. Bármilyen változási szándékodban egyéni pszichológiai tanácsadás keretében tudlak támogatni.

9. Tudatos belső munkát végzek magamon és magamban.

A rendszeres elmélyülés, ami idővel meditációvá válhat, eleinte csak annyit jelentett számomra, hogy a tudatomat adott témára irányítottam. Ma már számtalan meditációs technikát tapasztaltam meg, saját úton eljutva egy-egy megoldásig, kialakítva a saját módszeremet arra, hogy miként tudom „kívülről” figyelni magam, a viselkedésemet, és miként tudok mélyen gyökerező, korlátozó viselkedésmintákat, programokat elengedni. Szívesen megosztom Veled a tapasztalataimat, és segítek abban, hogy miként alakítsd ki a saját gyakorlataidat.

10. Megengedem magamnak, hogy időnként ne fejlődjek, hogy egy-egy helyzetben, témakörben visszaessek.

Amikor valaki elindul önmaga megismerésében, hajlamos egy kicsit elveszni ebben, és elfeledkezni arról, hogy mennyire fontos EMBER-nek lenni, megengedni magunknak a „gyarlóságot”, elfogadni, hogy sem robotok, sem Buddhák nem vagyunk – még. 🙂

Íme az én 10 pontom, ami holnap már lehet, hogy 11. 😉