Érezd jól magad az életedben!

Végső soron mindannyiunk célja ez: jól érezni magunkat az életünkben. Hívhatjuk boldogságnak, elégedettségnek, hálának, de minden megnevezésnek egy olyan belső harmónia és nyugalom a gyökere, ami teret enged az életörömnek és kellően stabil ahhoz, hogy az időnként szükségszerűen bekövetkező kibillenést is elviseli.

Meggyőződésem, hogy bár vannak generikus feltételei annak, hogy jól érezzük magunkat az életben, de mindenkinek egyedi és egyéni, sőt akár időről időre változó a receptje ehhez. A közös utunk célja, hogy szépen lassan rájöjj, a jelenedben Te mitől érzed igazán jól magad.

Szívesen melléd szegődöm ebben a kísérletezésben, mert egyedül nehéz elindulni, jó valakivel megosztani ezt utat, aki külső szemlélőként teljes figyelmével és szakértelmével reflektál Rád, és mert eleinte talán furának találod a lépésenként kirajzolódó utat.

 

Milyen élethelyzetekben
tudlak támogatni?

ÉLmények

Mindannyian arra vágyunk, hogy élhető, élvezhető életünk legyen. Ennek eléréséhez a lehetőségek száma végtelen.

Vannak jól bevált ÉLmények, amik – annál fogva, hogy bizonyos szempontok szerint ugyanúgy vagyunk összerakva, mi emberek, – a legtöbbünknek jó közérzetet eredményeznek. De lehet, hogy Te még sosem próbáltál ezek közül semmit. Vagy csak nagyon régen, gyermekkorodban.

Vannak különleges és egyedi ÉLmények, amik nem nevezhetőek átlagosnak, és a többség számára kevésbé vonzóak, de  számodra töltőerővel bírnak.

Miután megismertük egymást, és kialakult egy kölcsönös bizalom, körüljárjuk az aktuális élethelyzetedet, és ha arra van szükséged, akkor készítünk Neked egy ÉLmény tervet annak érdekében, hogy elindulhass felfedezni önmagad, az igényeidet, és esélyt adj magadnak, hogy jól érezd magad az életedben. Ez segít abban, hogy a benned zajló folyamatok nehézségét ellensúlyozd, a közös munkánk során adódó szükségszerű megtorpanásokat meghaladd, és meglásd, megtapasztald a lehetőségét és időnkénti szükségét egy könnyedebb, lazább létezésnek.

 Íme néhány példa, amikor érdemes felkeresned:

 • Önismeret, önreflexió, önfejlesztés vágya – szeretnéd jobban érteni a működésedet, szeretnél mélyebben és az évek során rárakódott elvárásoktól mentesen kapcsolódni önmagadhoz, ha úgy tetszik, közelebb kerülni a valódi önmagadhoz, aki valahol útközben elveszett, elfedődött, elfelejtődött, és arra vár, hogy végre ismét szerephez jusson.
 • Stressz – stresszkezelési és pszichés okokból származó alvási nehézségek, állandó feszültség, türelmetlenség, gondolati loop-ok, munkamánia, túlterheltség.
 • Az élet nagy kérdéseinek felbukkanása – spirituális válság, elbizonytalanodás az eddigi hitrendszereidben, félelem az elmúlástól, haláltól, veszteségektől, életszakaszok lezárása és kezdete.
 • Testtel kapcsolatos veszteségek – idő előtt mulandósággal szembesülés,  krónikus betegségek, súlyos műtétek, szerv- és funkcióvesztés akár fiatalkorban, testalkat, testkép megváltozása, idősödésből adódó nehéz érzések, változókori nehézségek.
 • Introvertált (vagy ambivertált) működésből adódó nehézségek – extrovertált környezettel  való nehéz megküzdés, meg nem értettség vagy kirekesztettség érzése, kapcsolati diszharmóniák, a „normalitás” érzésének hiánya.
 • Bármilyen veszteség, gyász – emberi kapcsolatok, házi kedvencek, különféle szerepek, már soha meg nem valósuló lehetőségek, elmulasztott beszélgetések, bármi, amivel kapcsolatban hiányérzet van Benned.
 • Idősödéssel, időskorral kapcsolatos bizonytalanságok, félelmek – a hétköznapok átalakulása, a funkcióvesztéstől, betegségtől, haláltól való félelem megjelenése esetén, aktív idősödés támogatása.
 • Életközepi válság (midlife crisis) – általános elégedetlenségérzet, munkában, kapcsolatokban felbukkanó hiányérzet, a „Tényleg csak ennyi?” és az „Igenis többet akarok!” gondolatai.
 • Életkezdeti bizonytalanság (quarter life crisis) – a saját életúton való elinduláshoz és eligazodáshoz támaszkeresés, a világ jelenlegi működésével, folyamataival kapcsolatos ellenérzések.
 • Kamasz- és fiatalkori megélések – az új életszakaszból adódó változások kapcsán felmerülő külső és belső megélések validálása, átbeszélése, sarokpontok megtalálása.
 • Szülői szereppel kapcsolatos nehézségek – akár saját, akár nevelt gyermek esetében, esetleg autizmussal élő és ADHD-s gyermekekkel való kapcsolódáskor.
 • Karrier, karrierváltás – a személyiséghez és aktuális élethelyzethez megfelelő munka és hivatás definiálása, erősségek feltérképezése karriercoaching eszközökkel, aktuális munkában rejlő kiteljesedési lehetőségek megtalálása.
 • Közép- és felsővezetői kihívások – a vezetői szerep magányosságából adódó nehézségek, a people management kimerítő részével való megküzdés, vezetői elakadások, mintázatok felismerése, tisztázása, vállalati környezetben való létezés kihívásai.
 •  Általános nyugtalanságérzet, kiégés, kimerültség, kiábrándultság, akár testi tünetekkel – magánéletben vagy munkával kapcsolatosan fennálló állandó fáradtság, örömvesztés, céltalanság, pszichoszomatikus tünetek.
 • Változások, élethelyzetek kényszerű vagy önkéntes módosulása, küszöbhelyzetek – újra kell rendezni soraidat, újra strukturálni a hétköznapjaidat, és ránézni, hogy ki vagy Te valójában, milyen céljaid vannak az életedben.  

Bármivel fordulsz hozzám, LEGFŐKÉPPEN a BESZÉLGETÉS lesz az, AMI RÉVÉN megismered önmagad, ráébredsz saját működésedre, és megérted, hogy mire van szükséged valójában, így MEGTANULOD, HOGY MITŐL ÉRZED JÓL MAGAD.

 

A boldogságról

Jose Mujica, Uruguay 2010-ben választott elnöke a boldogság titkáról: „Egyszerű: egyetértésben élni, önmagadnak lenni és megpróbálni nem ráerőltetni a te gondolataidat másokra. Nem várom el másoktól, hogy úgy éljenek, ahogy én. Inkább tisztelni szeretném a szabadságukat, és megvédeni az én szabadságomat. Ez azzal jár, hogy megmondod, amit gondolsz, még akkor is, ha mások nem osztják a véleményed. A valós boldogság az életben úgyis „csak” két-három dologról szól, amelyek nem változtak Homérosz óta: a szeretetről, a gyermekekről és a jó barátokkal töltött értékes időről…”

A mosoly

Ha alaposan végiggondolom: képtelen vagyok nélküle élni. Imádok rámosolyogni az utcán szembe jövő emberekre. Mosollyal köszönteni a kollégáimat. Kedves mosollyal belépni bárhová, ahova épp megyek. Őszinte mosollyal köszönteni a gyerekemet, amikor beszáll mellém az autóba suli után. Mosolygó pillantásokkal kísérni őt az autóból a barátai ölelésébe, és látni az örömét, ahogy visszapillant rám, apró, kósza, alig észrevehető intéssel. Mosollyal kelni reggelente, hálával a szívemben az újabb napért és mindazért, ami az életem. Mosollyal köszönteni reggel a férfit, akit szeretek. Pedig milyen mufurc kiskamasz voltam! Te jó ég! Undok béka. Most meg rendszeresen mosolygok csak úgy, magamban, mint egy quokka.

A kapcsolatokról

Az emberi lét sajátja, hogy kapcsolódások nélkül lehetetlen teljes életet élni. Viszont nem is olyan egyszerű eligazodni vagy jól csinálni az emberi kapcsolatainkat! Ezt miért nem tanítják az iskolában? Hogy hogyan lehet jól szeretni, figyelni egymásra, kommunikálni, konfrontálódni, igényeket kifejezni, és főként azt: mindenki szükségszerűen bukdácsol ebben a társasjátékban. Kinek ez megy jobban, kinek az. Ki ebben ügyes, ki abban. És van, aki folyton úgy érzi, hogy mindenki szembeszáguld vele az autópályán. De szerencsére a kapcsolódás gyógyítható és tanulható. Mert emberi kapcsolatokban sérülünk és gyógyulunk, ezekben a tükrökben tapasztaljuk és tanuljuk önmagukat, és mások által válunk egyre inkább és tisztább önmagunkká.

A hála

A hála érzése tényleg képes betölteni minden sejtünket. De van, amikor nagyon nehéz érezni, sőt van, hogy már a szó hallatán is dühösek leszünk, vagy értetlenség fogalmazódik meg: hogyan tudnék hálás lenni most?! Ezért, ami éppen történik?! És nem is lehet vagy kell minden pillanatban és minden életeseményért hálásnak lenni. Lehetünk csalódottak és kiábrándultak, ezeknek az érzéseknek is van létjogosultsága. Sokan a vallásossággal kötik össze, pedig nem kell, hogy együtt járjon a hála érzésével a hit. Mint oly sok minden az életben, ez is döntés kérdése: ha elhatározom, hogy keresem és észre akarom venni az életemben a jó dolgokat, ezeket időről időre tudatosítom, azaz jelentőséget tulajdonítok ezeknek, akkor van rá esély, hogy jobban fogom érezni magam az életemben. 

Minden jog fenntartva! | Jurida – 2023 | Adatkezelés és ÁSZF | Impresszum |  Webfejlesztés: MaySap Studio